Zelf aan de slag

De workshops zijn inclusief alle materialen en je krijgt ook alle informatie waar je alles kunt aanschaffen.  Op de volgende pagina's nog even alle informatie op een rijtje. 

Knotsure richt zich hoofdzakelijk op hondenhalsbanden en lijnen. Technische informatie wat betreft breekkracht en samenstelling kun je gemakkelijk vinden bij de leveranciers.

Ik persoonlijk koop mijn paracord het liefst bij Paracord.eu | No 1. Paracord en Touw shop - Grootste aanbod in EU Dat is een prachtig bedrijf in Krimpen aan de IJssel. Het grote voordeel van de grootste van Europa is dat ze werkelijk alles hebben. Alle soorten paracord, ander touw, accessoires, sluitingen en vooral heel veel kleurtjes. Mijn voorraad bestaat hoofdzakelijk uit type III 550. Daar worden verreweg de meeste halsbanden en zeker alle lijnen van gemaakt. Daarnaast heb ik ook de meeste kleuren in type II dat is perfect voor kleinere halsbanden. Type I gebruik ik ook maar voor iemand die wil beginnen nog niet nodig. 

Wil je dus je eerste halsband gaan maken raad ik aan 4 verschillende kleuren te combineren. Klik eens op Paracord.eu MatchMaker daar kun je eindeloos variëren. Wat je aan meters nodig hebt hangt natuurlijk van de halsmaat af. Niet eens zo zeer van het type knoop want bij verreweg de meeste knopen gebruik ik dezelfde formule. 

Mijn formule is de opzet X 13, alle andere draden X 9. Dit zegt jullie nu nog niks maar stel, je wilt de Elite of een Benno maken voor een hond die 50 cm halsmaat heeft. Voor de opzet heb je altijd meer nodig want dat is de belangrijkste draad voor alle knopen. Ik neem dan 13 X 50 = 650 dus 6,5 meter voor kleur 1 (zo heet de opzetdraad) kleur 2,3,4 of meer is dus 9 X 50 = 450 die zijn allemaal even lang in dit geval 4,5 meter. Te kort kom je nooit met deze formule maar het overhouden vind je of OK of je vindt het teveel. Schrijf dus precies op wat je gebruikt hebt dan weet je ook de meters voor de volgende band. Zo ontstaat er geen stress en je zult zien dat notitieboekje blijkt later een heel waardevol naslagwerk. Koop ook de sluiting gelijk. De verstelbare adapter is het fijnste want dan zit je niet helemaal vast aan een bepaalde maat. wil je een kliksluiting raad ik absoluut deze aan Alu-Max ™ Buckles kleuren kun je kiezen, verkrijgbaar van klein tot groot. Ikzelf gebruik altijd de gewone dus niet de adjustable. Niet nodig voor paracord. De 15 mm gebruik ik voor halsbanden tot 32 cm, de 20 mm voor banden van 33 tot 45 cm en de 25 mm voor alles daarboven. Vergeet niet een GELASTE D-ring of O-ring mee te bestellen want die heb je nodig om de hond aan te lijnen. Deze wordt geplaatst naast het vrouwtjes gedeelte van de kliksluiting. Dus niet in het midden. Onderzoek heeft uitgewezen dat dan de sluiting te veel op het strottenhoofd van de hond drukt. En dat vinden ze niet fijn. Overigens om draaien van de D-ring te voorkomen gebruik ik ook vaak een gelaste O-ring. Als die gaat draaien is dat geen probleem. 

Knoopplanken

Zonder knoopplank is het heel moeilijk om regelmaat te houden. Om te beginnen zijn er heel veel houten planken te koop bij diverse leveranciers en YouTube filmpjes beschikbaar hoe die zelf te maken. Let op de lengte, voor hondenhalsbanden heb je een langere plank nodig. Dan heb je de professionele soorten. Ikzelf heb ze uit Duitsland vandaan maar die worden niet meer gemaakt. Deze professionele knoopplank is toen nagemaakt en te koop onder de naam THE JIG bij paracord.EU. Vorig jaar heeft Elza Zuidema Suurd samen met haar man de STAR-BOARD ontwikkeld, ze hebben ruim een jaar research gedaan en dat kun je zien in alle vernuftige dingen die er op zitten.  Om te beginnen zijn beide een uitgave maar op het moment dat je besluit door te gaan met knopen is het zeker aan te raden deze investering te doen. 

The Jig

The Jig verkrijgbaar bij Paracord.EU.
https://www.paracord.nl/the-jig-high-end-paracord-knot-board-by-fsts

Star-Board

Star-Board by Starpets.nl. Te bestellen via facebook Starpets.nl

Deel deze pagina